maanantai 11. syyskuuta 2023

SENIORIEN KAVERIKETJU- KOKEILU KOTKASSA, KUNTAA JA HYVINVOINTIALUETTA PYYDETÄÄN MUKAAN

 ESITYS KOTKAN KAUPUNGIN  JA HYVINVOINTI -ALUEEN VANHUSTEN KOTIHOIDON OSAKSI


Esitämme seuravaa kotkan kaupungille ja hyvinvointialueelle :

Yleistä kunnan tilanteesta:

Kotkan kaupunki ja sen ympärillä oleva hyvinvointialue ponnistelevat voimakkaasti saadakseen verotulot riittämään lisääntyvän vanhusväestön huoltamiseen ja hoivaamiseen.Kunta on jo etsinyt aktiivisesti keinoja ja mahdollisuuksia saada varat kohdennettua niitä eniten tarvitseville asiakkaille ja korostanut jatkuvasti vanhusten oman aktiivisuuden,omasta kunnosta huolehtimisen ja terveiden elintapojen kuten kuten riittävän liikunnan ja ruoan merkitystä kunnossa pysymisessä,jotta vanhuksilla olisi mahdollisuus elää mahdollisimman kauan omassa kodissaan ja laitospaikat olisivat vapaina niitä kaikkein eniten tarvitseville kansalaisille.

Vanhuksen tarpeet kotona asumiselle

Pelkkä fyysisestä kunnosta itse huolehtiminen ei ole riittävä asia vanhuksen kotona pärjäämiselle, vaan moni vanhus kokee turvattomuuden syyksi myös sosiaalisen yksinäisyyden, koska vähenevät resurssit hoidossa eivät aina riitä lyhyitä kotikäyntejä pitemmälle, ystäviä tai sukulaisia ei enää ole elossa tai toimintakunnossa auttamaan. Tämä tilanne on monella fyysisestikin kunnossa olevalla seniorilla olemassa, ja he tuntevat monesti olonsa hyödyttömiksi yhteiskunnan keskellä

Uusia vanhusten kotona asumisen tukitoimia kotkassa-- seniorien kaveriketjukokeilu 

Kotona asuvien vanhusten kesken tulisi muodostaa kaupunginlaajuisesti ja hyvinvointialueenkin alueella ns. kaveriketjujärjestelmä, jossa kaupunki ja hyvinvointialue auttaisivat kotona asuvia vanhuksia verkostoitumaan keskenään siten, että jokaisella seniorilla olisi ainakin yksi ns. ketjukaveri,jonka kanssa pidettäisiin säännöllisesti sovitusti yhteyttä esimerkiksi vähintään kerran päivässä puhelimitse keskustellen, vaihdettaisiin päivän kuulumiset, tarkistettaisiin onko ketjukaverilla kaikki hyvin, ja  tarvitseeko jompikumpi jotakin ja voitaisin suunnitella yhdessä tulevia asioita ja tapahtumia tai asioita. Paremmassa kunnossa oleva ketjukaveri voisi sovitusti tulla esimerkiksi käymään liikuntarajotteisen kaverin luona, josta tieto kontaktoinnin lisääntyessä kunnan valvojalle.

Ketjukaverien ei tarvitsisi olla keskenään ennestään tuttuja, vaan järjestelmä esittelisi heidät toisilleen ja perusteena olisi tuttavuudessaa yhteinen etu, turvallisuus ja sosiaalisuus.

Ketjuun saisivat tulla kaikki kotona suvat vanhukset kunnoista riippumatta, eikä heidän tarvitsisi olla itse kotihoidon asiakkaita vaan myös terveet ja liikuntakykyiset seniorit voisivat tulla mukaan hankkimaan uusia ystäviä ja tekemään erittäin arvokasta avustustyötä ikötovereittensa ja yhteiskunnan hyväksi omien mahdollisuuksiensa mukaisesti. Näin yksinäöisyyden ongelmaa saataisiin merkittävästi vähennettyä.


Ohessa lisätoimet, kuinka järjestelmä saataisiin toimimaan:

Kaupungin ja hyvinvointialueen tuki kokeiluun suostuvalle- kulut:

Viranomaistaho voisi tukea vanhusten aktivoitumista ketjuun siten, että kun ketjukaverit lähtevät yhdessä liikkeelle, he saisivat esimerkiksi 25 % alennuksen kaupungin palveluihin, uimahalleihin, kuntosaleihin, teattereihin jne. Alennusvälineenä voisi olla esimerkiksi "ketjukaveripassi" -tyyppinen kortti.

Kolmantena osapuolena ja portaana asiassa kaveriketjujärjetelmän synergian voisi ulottaa liike-elämän ja talouselämän puolelle, esimerkiksi bussiyhtiöt ja taksit ja kaupat antaisivat ketjukaverille alennuksia, kun ketjulaisia olisi paljon, olisi ketjun yhteistyökumppaneillakin vakituisia tuloja huomattava määrä.


Järjestelmän kulut olisivat pitkällä aikavälillä huomattavasti alemmat kuin sillä metodilla, että täysimittaiset sosiaalipalveluitten kotihoidon palvelut kohdistetaan jatkuvasti täysimittaisesti  koko senioriväestöön josta huomattava osa pärjäisi kotonaan vähemmäkin panostuksella sosiaalisen turvaverkon ollessa olemassa muutoin.

Järjestelmään ei tarvitsisi kiinnittää uusia kotihoidon työntekijöitä, vaan nykyiset työt jakaantuivat tasaisemmin jo olemassaoleville voimavaroille ja vapauttaisi työvoiman aikaa sellaisiin kohteisiin, jotka eniten tarvitsevat kotihoitoa. Nykyisin joudutaan jakamaan aikaa kaikille siten, että monasti asiakas saa vain pienen hetken kotonaan apua, pahiten tämä kirpaisee niitä jotka tarvitsevat eniten fyysistä tukea.

Esimerkissä aiemman kotihoitajan vaikkapa päivittäisen 5 kotikäynnin ja asiakkaan määrää saataisiin laskettua vaikkapa 3 käyntiin, koska samalla työpäivällä 2 muuta asiakasta hoituisi puhelintarkistuksella kaveriketjun osapuoliin.Jokainen kotihoidon työntekijä olisi omalla alueella koordinaattori ja valvoja, jotta prosessi pysyy viranomaisvalvonnassa. Ketjuun otetaan mukaan huolellisesti tarkistetut ja luotettaviksi havaittavat kansalaiset ja heidän toimintansa on koko ajan valvottua ja interaktiivista. 

On huomattava myös että jos prosessille laitettaisiinkin yksi kaupungin tai kunnan puolesta toimiva lisäkoordinaattori, tämän kustannukset ovat pitkässä aikavälissä pienemmät kuin monen uuden palkattavan kotihoitajan hankkiminen jos heihin ei ole budejetoinnissa yksinkertaisesti varaa.

YLEISTÄ:

kaupunki ja hyvinvoitialue voisi järjestää kaikille kokeiluun osallistuville kerran vuodessa ketjukaveri-iltamat, joissa kokonnutaan isolla joukolla ja vaihdetaan kokemuksia sekä käytännön tietoa tuloksista kehittämistyötä varten. Siellä otettaisiin vastaan asiakkaiden uusia esityksiä ja ajatuksia toiminnan kehittämiseksi ja kuunneltaisiin mielipiteitä asianhoidon pohjaksi. Tilaisuudessa olsi suora kontakti päättäjiin ja asioitten hoitajiin.

JURIDINEN NÄKÖKULMA

Järjestelmä ei vapauta palvelujen järjestäjää lain vaatimista velvotteista kotihoidossa, vaan koko kaveriketju-järjestelmä tapahtuisi sosiaaliviranomaisten virallisessa valvonnassa ja kyseessä olisi siis vapaaehtoinen lain sallima sosiaalinen toiminta linkitettynä sopivasti kunnan ja hyvinvointialueen toimintaan sen päättämällä laajuudella ja tavalla. Hallinto voisi tukea toimintaa parhaaksi katsomallaan tavalla ja laajuudella, olematta mitenkään sidottu tai pakotettu prosessin toteuttamiseen, vaan hallinto antaa prosessille tilaa kasvaa luontaisesti ja auttaa sitä kehittymään tarpeen ja kysynnän mukaisesti. Kysymyksessä olisi interaktiivinen ja vastavuoroisuuteen perustuva toiminta, työväline lähentää kuntalaista ja palvelujen tekijöitä toisiinsa samalla kun kuntalainen voi kehittää omaa ympäristöään ja sen toimivuutta kunnan antamissa puitteissa. Haetaan synergiaa ammentamalla jo olemassolevia voimavaroja 30% suuruisesta väestönosasta, joka tarvitsee lisääntyvästi palveluja järkevällä tavalla tuotettuna jatkossa sekö talouden ehdoilla humaanisti.

YHTEENVETO:

Kymenlaakson ja kotkan alueen väestöennusteet näyttävät ykskantaan voimakkaasti vanhenevaa väestöprofiilia jo nyt 2020- luvulla ja eteenpäin , jonka takia myös yhteiskunnan palveluitten täytyy muokkautua uudelleen kysyntää ja talouden reaalitettaja vastaavaksi. Koska yhteiskunta on velvollinen lakisääteisesti huolehtimaan senioriväestöstä ja sen kasvavista tarpeista, on jo olemassaolevat ja piilossa olevat resurssit hyödynnettävä ja yhteiskunnan sosiaalista infrastruktuuria rakennattava samaan aikaan palveluitten, hallinnon ja talouden rinnalla.

TÄHÄN MENNESSÄ TAPAHTUNUTTA:

Kotkassa on pidetty julkinen kansalaiskokous ja aloitettu  9.9. 2023 suppea. kokeellinen pelkkä puhelinkaveriketjukokeilu, jossa yksittöiset kansalaiset yhdessä yhdistysten kanssa keräävät tietoa siitä, kuinka kaveriketjua voidaan toteuttaa ja muodostaa vapaaehtoistyönä pelkkiä puhelinkaveri-ketjupareja tekemällä asiaa tunnetuksi tuttavien, omaisten ja aktiivisten kansalaisten kesken. Kokemukset toimitetaan hyvinvointialueelle ja kotkan kaupungille sitämukaan kun tietoia kertyy kentältä.

Olemme jättäneet asiassa 12.9. 2023 virallisen kuntalaiaaloitteen Kotkan kaupungille, ja viemme seuraavaksi asiaa eteenpäin kymenlaakson hyvintovointialueelle seuraavana portaana.

KOTKAN VAPAAEHTOISTYÖ-FOORUMI - KANSALAISLIIKE 

SIHTEERI  MARTTI J. NYKÄNEN PUH 040-3698103 martti.nykanen@kymp.net

TYÖRYHMÄ

MARKO LAMPINEN

TEIJA NYKÄNEN 

KIMMO RIUTTANEN

TEEMU RIUTTANEN

PETRI ROSSI